Az emlődaganat gyakran jelentkezik a sűrű, tömött és feszes emlő típusoknál, az úgynevezett „Denz” emlőtípusban. Ebben az esetben az emlődaganat előfordulásának gyakorisága akár a duplájára, az extrém denz emlő esetében pedig 4-6 szorosára nőhet. Ennél az emlőtípusnál a felismerés is nehezebb a mammográfia során.

Az emlő diagnosztikában 100%-os érzékenységű vizsgálat nem létezik, ezért a hatékonyság többfajta diagnosztikai vizsgálattal növelhető.

Az emlőrák korai észlelésének arany standardja a röntgen mammográfia. Fontos tudni, hogy a röntgen mammográfia során káros sugárzás éri a beteget, ezért ez a vizsgálati forma gyakran nem ismételhető. A káros sugárzások elkerülése végett fiatalabb nők esetében, 30 éves életkor alatt emlő ultrahang vizsgálatot végeznek alapvizsgálatként és csak kiegészítő vizsgálatként alkalmazzák a röntgen mammográfiát. Az emlő szűrésében egyaránt fontos mind a fizikális, mind a radiológiai vizsgálat. A korai emlőrákok 40%-át csak a radiológiai, a további 40%-át pedig csak az alapos fizikális vizsgálat mutatja ki.

Az emlőben abnormális, rákosan elfajult sejtek jelennek meg és szaporodnak el és idővel már jól észlelhető daganatot hoznak létre. A statisztikák alapján emlőrák a nők 8-10%-ánál alakulhat ki. Kezelés hiányában a rákos sejtek a szervezet egészében szétszóródhatnak, később áttéteket képezhetnek.

Az előfordulás periódusát figyelve 30 éves kor alatt aránylag ritka, majd 50 éves korig jelentősen növekszik a gyakorisága. Később nem emelkedik tovább, viszont idősebb korban újbóli meredek emelkedés tapasztalható. Gyakoribb az előfordulása azon nők esetében, akiknek közvetlen felmenő rokonaik esetében is előfordult emlődaganat. Ez főként jellemző, ha az a menopausa előtt alakult ki.