MR-artográfia: a legalaposabb ízület-diagnosztika

A hagyományos MR vizsgálatok során, ha szükség van kontrasztanyag használatára, azt vénásan juttatják a páciensek szervezetébe. Az ízületek vizsgálata esetében azonban előfordulnak olyan elváltozások, melyek nem, vagy csak nagyon nehezen felismerhetők még ezzel a modern képalkotó eljárással is. Különösen igaz ez a csípőízület vizsgálatára, hiszen az MR-rel leggyakrabban vizsgált ízületekkel (térd, váll, boka) szemben a csípőízületet vastag lágyrész köpeny – izmok, inak, szalagok – veszi körül, vagyis mélyen helyezkedik el. Így pedig a felvétel során kevésbé részletgazdag képek készülnek.  Ezen a problémán segít az MR-artográfia, mely egy olyan eljárás, mely hazánkban rutinszerűen nem elérhető, azonban az SOSMRI-ben igényelhető.

MR-artográfia: a legalaposabb ízület-diagnosztika

Dr. Karászi Péter ortopéd-traumatológiai szakorvos, aki a vizsgálatot végzi elmondta, a véráram helyett ebben az esetben a kontrasztanyagot az ízületbe fecskendezik be, így az közvetlenül arra a területre jut, melyet vizsgálni szeretnének, ennek köszönhetően pedig egyértelműbben körülrajzolja azt.

– Az eljárás során megfelelő sterilitás mellett egy vékony injekciós tűt vezetünk az ízületbe, s ezen keresztül juttatjuk be a kontrasztanyagot. Nem jár nagyobb kellemetlenséggel, mint bármely másik ízületi injekció – tájékoztatott a vizsgálat menetéről Dr. Karászi Péter. – A beadott kontrasztanyag ugyanaz, mint a hagyományos MR-vizsgálat esetében, viszont pluszban röntgen kontrasztanyagot is juttatunk a célterületre, ezzel ellenőrizzük ugyanis, hogy az injekció valóban az ízületbe ment-e. Maga a vizsgálat pedig ugyanúgy zajlik, mint bármely más MR-vizsgálat, nem is tart tovább.

Bár ez a vizsgálat költségesebb, mint a hagyományos MR-vizsgálat, érdemes rááldozni a pénzt, mert az orvos számára jóval informatívabb, így könnyebben meg tudja ítélni a problémát, a panaszt okozó elváltozásokra sokkal nagyobb valószínűséggel derülhet fény. Egyértelműen elkülöníthető például az ízületi vápa peremén lévő porcgyűrű szakadása az életkorral járó degenerációtól, és láthatóvá válik a görgetegszalag esetleges szakadása, mely hagyományos eljárás során szinte biztosan nem ismerhető fel. De hasznos lehet műtétek után az ízületi tok állapotának, esetleges defektusának felmérésére is.

Ha tehát szeretne biztos lenni abban, hogy ízületi problémáit a legmodernebb eljárással, a legalaposabb képalkotó diagnosztikai módszerrel térképezik fel, válassza az MR-artográfiát az SOSMRI-ben.

MR vizsgálat, MR készülék, MR-artográfia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.