MR vizsgálatok

Az MR vizsgálat egy képalkotó diagnosztikai eljárás, amely mágneses magrezonancián alapul. A fájdalommentes és veszélytelen vizsgálat segítségével részletes felvétel készül az emberi testről, amelynek köszönhetően különféle betegségek, fejlődési rendellenességek, valamint sérülések is diagnosztizálhatók. A vizsgálat során a feltérképezni kívánt testrészeket dedikált tekercsekkel látjuk el annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kapjunk az adott testtáj problémájáról. A diagnózis pontos felállításával a terápia is könnyebben meghatározható.

Amennyiben intravénás kontrasztanyagos vizsgálatot végzünk, úgy az MR kontrasztanyag beadása egy vékony, műanyag cső segítségével történik. Kontrasztanyag nélküli vizsgálat esetében – néhány kivételtől eltekintve – nincs szükség speciális előkészületre.

MR vizsgálat, MR készülék

Az MR vizsgálat, egy zárt gépben történik, amelynek következtében bezártság érzést idézhet elő az arra érzékeny páciensek esetében. Az MR gép zártságából fakadóan korlátozott, hogy mekkora méretű pácienseket tudunk megvizsgálni. Amennyiben az átlagosnál nagyobb testmérettel rendelkezik, úgy kérjük, előzetesen jelezze felénk, hogy ellenőrizhessük, hogy el tudjuk-e végezni a vizsgálatot.

Szeretnénk felhívni kedves pácienseink figyelmét, hogy amennyiben Ön pacemakerrel rendelkezik úgy az MR vizsgálat nem végezhető el annak életveszélyes kockázata miatt. Továbbá, ha Önnek műtétekből adódó beépített fémek vannak szervezetében, kérjük, szintén jelezze felénk, hogy a vizsgálatot annak megfelelően tudjuk elvégezni. A 2000 után végzett műtétek esetében már MR kompatibilis fémeket használtak a beültetés során, ám ha műtétje 2000 előtt volt, kérjük egyeztessen az akkori orvosával vagy hozza el a zárójelentést az adott műtétről.

Szemléltető ábra panaszainak mihamarabbi beazonosítására

Az MRI vizsgálatok előnye, hogy nem használ röntgensugarat, hanem mágneses térben rádióhullámok segítségével történik a képalkotás. Az MRI-vel olyan betegségek is kimutathatók, amelyek röntgennel nem vizsgálhatók. A vizsgálat teljesen fájdalommentes és veszélytelen, mellékhatása jelenleg nem ismert.

Az MRI a mozgásszervi panaszok, ízületi-, gerinc és koponya problémák diagnosztizálására is alkalmas. Az alábbi ábrán a testrészekre kattintva megtudhatja, hogy az egyes problémák, fájdalmak esetén melyik szolgáltatásunkat tudják igénybe venni.

Bízunk benne, hogy az ábra sokat segít majd Önöknek és nekünk is abban, hogy panaszaik okát hamarabb diagnosztizálhassuk és megkezdhessük a kiváltó okok kezelését.

időpontfoglalás

Gerinc MR

A gerinc MR segítségével nagy pontossággal meghatározhatók a gerinc olyan betegségei, melyek nem tisztán a csontos elemeket érintik: porckorong, műtét utáni hegek, daganatok, csontvelő, gerincoszlop környéki eltérések.

Tovább

Has-medence / Has-kismedence MR

A has és kismedence MR alkalmával a hasi zsigeri szervek, valamint a belső nemi szervek és a húgyhólyag elváltozásainak feltárására kerülhet sor. A női kismedence vizsgálatára, a magzati viszonyok, illetve a medence méretek meghatározására is alkalmazható.

Tovább

Ízületi MR

Az ízületi MR segítségével meghatározhatók az ízületek olyan betegségei, elváltozásai, melyek a lágyrészeket (porcok, ízületi belhártyák, ínszalagok, ínak) érintik. Dedikált tekercses ízületi MR vizsgálataink tökéletesek pl. a váll, a könyék, a csípő, a térd, a boka elváltozásainak, betegségeinek megállapítására.

Tovább

Koponya MR

A koponya MR elsősorban az agyi elváltozások kimutatására használható. Képet kapunk az erekről, az agyi képletekről, a koponya csontjainak esetleges elváltozásairól. Láthatóvá válnak az agykamrák elváltozásai, daganatos elváltozások és esetleges belső vérzések is.

Tovább

Emlő MR

A vizsgálat átmenetileg szünetel!
Az emlő MR vizsgálatot az emlőben már meglévő – ultrahanggal, mammográfiával korábban diagnosztizált – daganatok vizsgálatára alkalmazzuk leggyakrabban. Alkalmas az esetleges nyirokcsomó áttétek felkutatására, továbbá az emlő implantátumok sérüléseinek kizárására vagy bizonyítására.

Tovább

Mozgásszervi diagnosztika

Központunk dedikált tekercses mozgásszervi MR vizsgálatainak segítségével nagy pontossággal meghatározhatók a csípő, térd és boka olyan betegségei, elváltozásai, melyek semmilyen más képalkotó diagnosztika (UH, CT) által nem láthatók, vagy pontosan nem diagnosztizálhatók.

Tovább

Foglaljon időpontot

Adatait bizalmasan kezeljük és soha nem adjuk ki harmadik félnek.