A vizsgálat átmenetileg szünetel!

Az emlő MR vizsgálatról általánosságban

A nők körében a mai napig is a mellrák az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés, és bár korai stádiumban jól gyógyítható, még mindig több százan halnak meg benne évente. A hatékony megelőzést csak a rendszeresen végzett szűrővizsgálat biztosíthatja. Az MR vizsgálatot az emlőben már meglévő – ultrahanggal, mammográfiával korábban diagnosztizált – daganatok vizsgálatára alkalmazzák leggyakrabban.

Kiválóan alkalmas az esetleges nyirokcsomó áttétek felkutatására, továbbá az emlő implantátumok sérüléseinek kizárására vagy bizonyítására. A vizsgálatok rendszeresen ismételhetőek, mert nem járnak sugárzásterheléssel, valamint kíméletesek, mert nem szükséges hozzá az emlő kellemetlen kompressziója.

sosmri emlo mr 3

Milyen tünetek esetén érdemes emlő MR vizsgálatot végeztetnem?

 • daganat
 • mirigyállomány feltérképezése, egyéb elváltozások
 • implantátum állapotának ellenőrzése

A gyógyulás fontos része a korai felismerés. Ezt segíti elő a rendszeres komplex emlővizsgálat, a kétévenkénti mammográfiás szűrés, melynek eredményeit a kontrasztanyagos emlő MR javítja.

Azon nők, akik az emlőrák létrejöttéért felelős kóros gének (BRCA 1-2) hordozói, szorosabb követést igényelnek, így felváltva kontrasztanyagos emlő és komplex emlővizsgálaton kell részt venniük.

Az emlő protézis épségének megítélésére az emlő vizsgálat a legalkalmasabb, de az emlő állományának megítélésére, a komplex emlővizsgálat nem nélkülözhető.

Az összes diagnosztizált emlődaganatos megbetegedés 20-30%-ának hátterében öröklött genetikai elváltozás állhat, ezekért elsősorban a BRCA1 és BRCA2 gének felelősek.

Bővebben a mellrákról

Milyen esetekben ajánlott az emlő MR vizsgálat?

 • A magas érzékenységéből adódóan szűrővizsgálatként is kiváló.
 • Azokban az esetekben, amikor családi halmozódás figyelhető meg, vagy kimutatottan igazolható a BRCA1 és BRCA2 genetikai mutáció.
 • Mellimplantátummal rendelkező nők esetében, annak állapotának szűrésére.
 • Abban az esetben, ha nemcsak a mellimplantátum állapota, sérülése a kérdés, hanem a mögötte megbúvó daganat is. Ebben az esetben kontrasztanyag beadása mindenképpen szükséges.
 • Minden magas emlőrák-kockázatú nőnél.
 • Minden olyan esetben, ha a röntgen mammográfia vagy az emlő ultrahangvizsgálat nem egyértelmű vagy kétes eredményt nyújtott.
 • A már emlőrák diagnózissal rendelkező nők műtét előtti státuszának megállapítására (azonos és ellenoldali).
 • A kimutatott emlődaganat kezelésében a kemoterápia hatásának mérésére.
 • Azon betegek körében, akiknél áttétet diagnosztizáltak, de nem sikerült az elsődleges daganat kimutatása.
 • Azokban az esetekben, ha a betegnél felmerül az emlődaganat ismétlődése (recidívája).
sosmri emlo mr 5

Vizsgálathoz szükséges dokumentumok

 • a kontrasztanyag adás miatt 1 hónapnál nem régebbi vesefunkciós (GFR) laborvizsgálat eredménye (kivéve natív vizsgálatoknál, azaz kizárólag az implantátum vizsgálata esetén)
 • klinikai adatok (előzmények, szövettan, sebészi, onkológiai illetve sugárkezelések zárójelentései)
 • az utolsó műtét és a sugárkezelés dátumát
 • egyéb radiológiai vizsgálatok eredményei (mammográfia, emlő UH, esetleg biopszia),
 • mammográfiás felvételek (amennyiben készültek) . 30 éves kor felett előzetes mammográfia nélkül nem végzünk MR vizsgálatot
 • amennyiben az ultrahang felvételek rendelkezésre állnak, úgy azokat is kérjük elküldeni
 • előző emlő MR vizsgálat(ok) képeit és leleteit

Ezek szükségesek a vizsgálat kiértékeléséhez, és a pontos véleményalkotáshoz. Ezek nélkül előfordulhat, hogy nem végezhetjük el a vizsgálatot, vagy nem tudunk róla megfelelő véleményt, leletet adni.

Fontos tudnivalók a vizsgálat előtt

A vizsgálat előtt minden esetben javasolt a kezelőorvossal konzultálni a részletekről, mert emlő MR esetén, minden alkalommal készül kontrasztanyag nélküli natív, és kontrasztanyagos felvétel is (kivéve emlő implantátum vizsgálata).

 • Időzítés: A menopausa előtti nőknél javasolt a ciklus 2. és 3. hetében végezni a vizsgálatot. Ettől indokolt esetben el lehet térni, de ez hatással lehet a vizsgálat kiértékelhetőségére és eredményére. Implantátum vizsgálatánál nem kell tekintettel lenni a menstruációs ciklusra.
 • Testméret: Az MR készüléknél a test (has, mellkas) körfogata határt szabhat a vizsgálat elvégezhetőségére, ezért ha nagy testmérettel rendelkezik, ezt kérjük jelezze. Ilyenkor előzetesen egyeztetett időpontban javasolt kipróbálni, hogy a vizsgálatot el fogjuk-e tudni végezni. A nagy méretű emlőkre ez nem vonatkozik, azok korlátozás nélkül minden esetben megvizsgálhatók.

MR vizsgálat menete

A vizsgálat megkezdése előtt

Kérjük, hogy a vizsgálati időpont előtt 10-15 perccel hamarabb érkezzen meg, hogy recepciós kollégáink az adminisztrációs folyamatot elvégezhessék.

A regisztráció, valamint a rövid tájékoztatás után, operátor kollégánk bekíséri Önt a vizsgálóba, és segíti, hogy a vizsgálathoz szükséges megfelelő testhelyzetben helyezkedjen el a vizsgáló asztalon.

Amennyiben Önnek a intravénás kontrasztanyagos vizsgálatot készítünk, úgy közvetlenül a vizsgálat megkezdése előtt MR operátoraink az MR kontrasztanyag beadáshoz szükséges vénát biztosítanak egy vékony műanyag cső segítségével (branül/kanül). Későbbiekben ezen keresztül történik majd a kontrasztanyag beadása.

A bél működésből adódó mozgásokat csökkentendő simaizom lazító gyógyszeres készítményt is adhatnak Önnek MR operátoraink.

A vizsgálat
 • A vizsgálat során a gép működése igen nagy hangerővel jár, fülvédőt adunk a zaj csökkentésére.
 • A vizsgálati szobában az MR készülék csövében hason fekve kell elhelyezkedni, amennyire csak lehet mozdulatlanul, ugyanis a mozgásból adódó pontatlanságok a képanyag minőségét jelentősen ronthatják.
 • A vizsgálatok átlagosan kb. 20-40 percet vehetnek igénybe.
 • Még mielőtt a gépbe betolnák, egy úgynevezett tekercset helyeznek a vizsgálni kívánt testrészre.
 • Vizsgálat közben MR operátorunknak gomb lenyomásával tud jelezni, ezt követően mikrofonon keresztül tudja elmondani a problémáját. Amennyiben bármilyen gond adódna, úgy a vizsgálatot az Ön kérésére bármikor megszakíthatjuk, azonban ez legtöbb esetben nem értékelhető vizsgálathoz vezet.
 • A vizsgálat során MR operátoraink felkérhetik, hogy szívjon be vagy fújjon ki levegőt, ezen utasítások pontos követése szintén szükséges a diagnózishoz elengedhetetlen jó képminőséghez.
 • A vizsgálat alatt a hangos gép zaj mellett egyéb kellemetlen behatást vagy fájdalmat nem okoz.

MR vizsgálat után

A vizsgálat befejezte után, amennyiben semmilyen panasza nincs, úgy távozhat. Ha intravénás kontrasztanyagot kapott és bármilyen allergiás tünet észlel, azt azonnal jelezze kollégáinknak!

A vizsgálatot követően a szokásos gyógyszereit a megfelelő időben beveheti. Intravénás kontrasztanyagos vizsgálatot követően javasolt bő folyadékfogyasztás, hogy a kontrasztanyag gyorsabban ürüljön a szervezetből.

Ammenyiben Önnek kontrasztanyagos vizsgálat történt, úgy ritka esetben enyhe allergiás tünetek a vizsgálat utáni napokban is jelentkezhetnek, ebben az esetben keresse fel az ügyeletet vagy kezelőorvosát!

sosmri emlo mr 2

Mikorra várható az eredmény? / Leletkiadás

Mivel az emlő MR vizsgálat kiértékelését több radiológus is végezheti, valamint ez a Komplex Radiológiai Emlő Licence vizsga hatálya alá esik, így eredményt nem azonnal, hanem a vizsgálatot követő néhány napon belül tudunk biztosítani, jellemzően az írásos kiértékelés az emlő MR vizsgálat után 3 munkanappal kerül kiküldésre emailben. A CD-t a képi anyaggal a vizsgálatot követően azonnal kézhez kapja.

A várható időpontról a beteget a vizsgálat végén tájékoztatjuk.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

 • a kezelt emlő megítélésére műtétet követő 6 hónapon belül
 • sugárkezelést követő 12-18 hónapon belül
 • általános MR kontraindikációk esetén

A fent felsorolt szempontoktól való eltérés esetében csak egyéni elbírálás, előzetes konzultáció alapján áll módunkbana vizsgálatot elvégezni.

 • Korábbi sebészi vagy radiológiai intervenció során behelyezett fémklipek az MR mammográfiát nem zavarják, de az expanderek nagy része a ferromágneses anyag miatt problémát okozhat.
 • Amennyiben az Ön testében fém idegentest van, úgy azt feltétlenül jelezze kollégáinknak. Az erős mágneses tér hatására a fémtárgyak felmelegedhetnek, kimozdulhatnak a helyükről, mely súlyos egészségkárosodást okozhat, így nem minden eszköz esetében végezhető el az MR vizsgálat. Ilyen tárgyak lehetnek: szívritmus szabályozó (pacemaker, beültetett defibrillátor), érkapocs (agyi érműtétek során használt aneurysma klipp), beépített hallókészülék, ortopédiai és traumatológiai fémeszközök (lemezek, csavarok, szegek, protézisek), szilánkok, lövedékek. A testében elhelyezkedő fémanyag típusától, helyzetétől, beültetés időpontjától (pl.: a 2000 után beültetett ortopédiai eszközök a legtöbb esetben biztonságosak), és a mágneses térerőtől függően tudjuk csak eldönteni, hogy elvégezhető-e a vizsgálat, ehhez kérjük, hozzon írásos dokumentációt a testében lévő eszközről, illetve hogy MR biztonságos-e (MR kompatibilis). Amennyiben az eszköz biztonságos MR vizsgálat során, úgy arról a beültetést végző szakorvos vagy intézmény bocsáthat ki az Ön számára dokumentációt. Egyes szívritmus szabályozó készülékek lehetnek biztonságosak MR vizsgálat során, azonban ezek esetében is gyakran szükséges a beállításainak módosítása MR vizsgálatot megelőzően. Ezzel kapcsolatban szívgyógyász kezelőorvosa tud további felvilágosítás biztosítani, illetve a szükséges beállítások elvégzésének tényéről tud igazoló dokumentációt adni.
 • Az intravénásan beadott kontrasztanyag után ritkán (CT vizsgálatkor alkalmazott kontrasztanyagnál is ritkábban) jelentkezhetnek enyhe allergiás (túlérzékenységi) tünetek, mint tüsszögés, szemviszketés, torokkaparás, bőrviszketés, bőrön csalánkiütések. Nagyon ritka esetekben súlyos allergiás tünetek jelentkezhetnek, mint fulladás, ajak-nyelv-torok duzzanat, súlyos vérnyomásesés (sokkos állapot). Ezen tünetek bármelyikének észlelése esetén rögtön jelezze azt a kollégáinknak, hogy gyors és szakszerű ellátásban részesíthessük! Enyhe allergiás tünetek a vizsgálat utáni napokban is jelentkezhetnek, ebben az esetben keresse fel az ügyeletet vagy kezelőorvosát! Amennyiben korábban MR kontrasztanyag okozta allergiás (túlérzékenységi) reakciója zajlott, úgy azt vizsgálat előtt feltétlenül jelezze kollégáinknak!
 • Az intravénásan beadott kontrasztanyag ritkán lehet szövetkárosító hatású amennyiben Önnek akut / krónikus vesebetegsége, vagy csökkent vesefunkciója van. Ebben az esetben elengedhetetlen a fentieknek megfelelően a vesefunkciós paraméterek ismerete a vizsgálat előtt, hogy megelőzhessük kontrasztanyag okozta szövődményeket.
 • Terhesség esetén emlő MR végzése kevésbé jön szóba, a kontrasztanyag, a megnövekedett haskörfogat és a hason fekvő testhelyzet miatt. MR kontrasztanyagok adása azonban általában csak relatív ellenjavallatot képez.
sosmri emlo mr 4

Kockázati tényezők és betegbiztonság/mellékhatások

Az MR vizsgálat – ellentétben a CT és röntgen vizsgálatokkal – nem jár röntgensugár terheléssel. A diagnosztikához használt mágneses tér szövetkárosodás nem okoz, az emberi szervezetre egészségkárosító hatása jelenleg nem ismert.

Az emlő MR vizsgálatnak nincs mellékhatása sem, ritkán a kontrasztanyag okozhat reakciót. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk.

Amennyiben Önnek bezártságtól való félelme van vagy klausztrofóbiás, úgy a vizsgálat okozhat pszichés megterhelést, tekinve hogy vizsgálati csőben 20-40 percet is el kell tölteni a teljes értékű vizsgálathoz. A kézbe adott pumpával való jelzést követően azonnal megszakítható és felfüggeszthető a vizsgálat. Amennyiben ezt mégsem tudja vállalni, úgy keresse fel kezelőorvosát egyéb vizsgálati eljárás javaslatának irányába.