A koponya MR vizsgálatról általánosságban

A koponya, vagy más néven agykoponya MR elsősorban az agyi elváltozások kimutatására használható. Teljesen pontos képet kapunk az erekről, az agyi képletekről, illetve a koponya csontjainak esetleges elváltozásairól. Láthatóvá válnak az agykamrák elváltozásai, daganatos elváltozások és esetleges belső vérzések is.

Milyen esetekben ajánlott?

A koponya MR elvégzése az alábbi tünetek, betegségek esetén ajánlott:

sosmri koponya mr 1

Vizsgálathoz szükséges dokumentumok?

Amennyiben a beteg önmaga kéri a vizsgálatot, nem kell beutaló.
Mivel a koponya MR az esetek túlnyomó többségében nem önálló vizsgálómódszer, kiértékelése is
komplex. Ezért a beutalóval együtt az alábbi dokumentumokat is kérjük a beteggel elküldeni:

 • a kontrasztanyag adás miatt 1 hónapnál nem régebbi vesefunkciós (GFR) laborvizsgálat eredménye
 • klinikai adatok (előzmények, szövettan, sebészi, onkológiai illetve sugárkezelések zárójelentései)
 • az utolsó műtét és a sugárkezelés dátuma
 • egyéb radiológiai vizsgálatok eredményei (biopszia)
 • amennyiben az ultrahang felvételek rendelkezésre állnak, úgy azokat is kérjük elküldeni
 • előző koponya CT és MR vizsgálat(ok) képeit és leleteit

Ezek szükségesek a vizsgálat kiértékeléséhez, és a pontos véleményalkotáshoz. Ezek nélkül előfordulhat, hogy nem végezhetjük el a vizsgálatot, vagy nem tudunk róla megfelelő véleményt, leletet adni.

Fontos tudnivalók a vizsgálat előtt

Ismert MR kontrasztanyag allergia esetén kontrasztanyag nem adható, erről előzetesen a vizsgáló személyzetet tájékoztatni kell!

 • Az MR készüléknél a test (has, mellkas) körfogata határt szabhat a vizsgálat elvégezhetőségének, ezért, ha nagy testmérettel rendelkezik, ezt kérjük jelezze. Ilyenkor előzetesen egyeztetett időpontban javasolt kipróbálni, hogy a vizsgálatot el fogjuk-e tudni végezni.
sosmri koponya mr 2

MR vizsgálat menete

A vizsgálat megkezdése előtt

Kérjük, hogy a vizsgálati időpont előtt 10-15 perccel hamarabb érkezzen meg, hogy recepciós kollégáink az adminisztrációs folyamatot elvégezhessék.

A regisztráció, valamint a rövid tájékoztatás után, operátor kollégánk bekíséri Önt a vizsgálóba, és segíti, hogy a vizsgálathoz szükséges megfelelő testhelyzetben helyezkedjen el a vizsgáló asztalon.

Amennyiben Önnek intravénás kontrasztanyagos vizsgálatot készítünk, úgy közvetlenül a vizsgálat megkezdése előtt MR operátoraink az MR kontrasztanyag beadáshoz szükséges vénát biztosítanak egy vékony műanyag cső segítségével (branül/kanül). Későbbiekben ezen keresztül történik majd a kontrasztanyag beadása.

A vizsgálat
 • A vizsgálat megkezdése előtt egy úgynevezett tekercset helyezünk a vizsgálni kívánt testrészre.
 • Koponya MR esetén a páciens az MR készülékben hanyatt fekszik.
 • A felvételeket általában három síkban változó szekvenciákkal készítjük el.
 • A vizsgálat során a gép működése igen nagy hangerővel jár, fülvédőt adunk a zaj csökkentésére.
 • A vizsgálatok átlagosan kb. 20-40 percet vehetnek igénybe.
 • Vizsgálatközben MR operátorunknak gomb lenyomásával tud jelezni, amennyiben gondja adódna, ezt követően mikrofonon keresztül tudja elmondani a problémáját. A vizsgálatot az Ön kérésére bármikor megszakíthatjuk, azonban ez legtöbb esetben nem értékelhető vizsgálathoz vezet.
 • A vizsgálat során MR operátoraink felkérhetik, hogy szívjon be vagy fújjon ki levegőt, ezen utasítások pontos követése szintén szükséges a diagnózishoz elengedhetetlen jó képminőséghez.
 • A vizsgálat alatt a hangos gép zaj mellett egyéb kellemetlen behatást vagy fájdalmat nem okoz.

MR vizsgálat után

A vizsgálat befejezte után, amennyiben semmilyen panasza nincs, távozhat. Ha intravénás kontrasztanyagot kapott és bármilyen allergiás tünet észlel, azt azonnal jelezze kollégáinknak!

A vizsgálatot követően a szokásos gyógyszereit a megfelelő időben beveheti. Intravénás kontrasztanyagos vizsgálatot követően javasolt bő folyadékfogyasztás, hogy a kontrasztanyag gyorsabban ürüljön a szervezetből.

Amenyiben Önnél kontrasztanyagos vizsgálat történt, úgy ritka esetben enyhe allergiás tünetek a vizsgálat utáni napokban is jelentkezhetnek, ebben az esetben keresse fel az ügyeletet vagy kezelőorvosát!

Mikorra várható az eredmény? / Leletkiadás

Mivel a koponya MR vizsgálat kiértékelését több radiológus is végezheti, így eredményt nem azonnal, hanem a vizsgálatot követő néhány napon belül tudunk adni, jellemzően az írásos kiértékelés a koponya MR vizsgálat után 3 munkanappal kerül kiküldésre emailben. A CD-t a képi anyaggal a vizsgálatot követően azonnal kézhez kapja.

A várható időpontról a beteget a vizsgálat végén tájékoztatjuk.

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?

 • Ha a páciens pacemakerrel rendelkezik.
 • Várandósság és szoptatás idején.
 • Olyan, a testbe épített fémanyag (csavarok, kapcsok, beépített hallókészülékek, szívbillentyűk, implantátum) esetén mely lehetetlenné teszi a képalkotást vagy kárt okoz a páciensnek.

Kockázati tényezők és betegbiztonság/mellékhatások

Az MR vizsgálat – ellentétben a CT és röntgen vizsgálatokkal – nem jár röntgensugár terheléssel. A diagnosztikához használt mágneses tér szövetkárosodás nem okoz, az emberi szervezetre egészségkárosító hatása jelenleg nem ismert.

A koponya MR vizsgálatnak nincs mellékhatása sem, ritkán a kontrasztanyag okozhat reakciót. Fennálló, ismert allergia esetén kontrasztanyagos vizsgálatot nem végzünk.

Amennyiben Önnek bezártságtól való félelme van vagy klausztrofóbiás, úgy a vizsgálat okozhat pszichés megterhelést, tekintve, hogy vizsgálati csőben 20-40 percet is el kell tölteni a teljes értékű vizsgálathoz. A kézbe adott pumpával való jelzést követően azonnal megszakítható és felfüggeszthető a vizsgálat. Amennyiben ezt nem tudja vállalni, úgy keresse fel kezelőorvosát, hogy javasoljon más vizsgálati módszert.