65 éves páciens évek óta tartó, bal oldali csípöízületi fájdalom miatt érkezett MR vizsgálatra

Az előrehaladott csípőízületi kopás vagy más néven coxarthrosis kezelésében a konzervatív terápia után, már a műtéti eljárások, elsősorban a művi csípőízület, endoprotézis valamilyen típusának beültetése jön szóba. Ezáltal csökkenthetjük az ízületi fájdalmat, a végső cél pedig a mozgás és stabilitás helyreállítása.

A csípőízületi kopásnak két fő formáját különböztetjük meg

1. Elsődleges kopás: a pontos kiváltó okot nem ismerjük. Az életkor előrehaladtával a sejtek öregedése következtében a porcsejtek is kevesebb szerves állományt termelnek, a porcszövet folyadéktartalma jelentősen csökken. Ennek következtében az ízület rugalmassága csökken valamint a porcfelszín sérülékenyebbé válik. A folyamat felgyorsulásáért nem kizárólag az idősebb életkor, hanem a fokozott igénybevétel, súlyfelesleg és akár genetikai hajlam is felelőssé tehető.

2. Másodlagosan kialakuló csípőízületi kopás: ebben az esetben van egy jól azonosítható veleszületett vagy szerzett csípőízületi betegség, melynek talaján az ízület fokozott terhelésnek, roncsolódásnak van kitéve. Ilyenek a veleszületett csípőficam, mely a nőknél kétszer gyakrabban fordul elő, mint a férfiak esetében. Megváltozik a mozgás statikája, a beteg az egyik oldali végtagját jobban terheli, aminek következtében nem csak a csípőízületet érintő elváltozások alakulnak ki, hanem ez a folyamat hatással van a beteg számos ízületére is.