38 éves férfi páciens, tarkóba és mindkét felső végtagba sugárzó fájdalom és zsibbadás miatt érkezett nyaki gerinc MR vizsgálatra.

A porckorong degenerációja során veszít folyadéktartalmából, rugalmasságuk csökken és a folyamatos erőbehatásoknak köszönhetően, a statikailag legérzékenyebb helyen előboltosul, kitüremkedik. Maga a porckorong kivülről befelé haladva két részből áll, egy külső, kötőszövetes tokból, és egy belső kocsonyás anyagból. Ha a külső kötőszövetes tok sérül vagy a folyamatos behatások miatt meggyengül, a porckorong ellaposodik majd kitüremkedik. Ennek a folyamatnak különböző stádiumai vannak:.

Első jele a szétterülő porckorong (BULGING), amire vízvesztés jellemző. A második állapot, amikor a korong általában széles alappal kiboltosul, ezt PROTRUSIO-nak nevezzük. A degeneratio következő fázisa a korong körülírt, kifejezettebb kiboltosulása, amit EXTRUSIO-nak nevezünk. Hagyományosan ezt az állapotot nevezzük herniának, vagy gerincsérvnek. Végezetül az extrudálódott/ előboltosult korong rész leválik, és a legkülönbözőbb irányokba elmozdul és akár elvándorol.Ezt az állapotot SEQUESTER-nek, vagy kiszakadt gerincsérvnek hívjuk.